Gips carton – scurt istoric
Rigipsul este un material care a castigat teren in ultimul secol, datorita numeroaselor sale avantaje in constructii.
Placa de gips-carton a fost inventata relativ recent, in al doilea deceniu al secolului XX. In 1916, acest material era inventat in Statele Unite, insa i-a mai luat cateva decenii pana sa inceapa sa fie folosit intens. Datorita montarii sale, i s-a spus “tencuiala uscata”, mult mai avantajoasa decat constructiile in mediu umed, care luau mai mult timp pana la finalizare.
Din ce este fabricat
Rigipsul reprezinta o placa realizata dintr-un strat de gips aflat intre alte doua straturi de carton. De aceea, rigipsul
mai este cunoscut sub numele de placa de gips-carton. De la caz la caz, placile pot fi tratate cu diverse materiale sau substante pentru a le imbunatati gradul de rezistenta.
Proprietatile unei placi de rigips
Marime. O astfel de placa la o dimensiune standard are o marime de 1.1 metri / 2.6 metri. Din punct de vedere a grosimii, placile sunt de 9.5 mm sau de 12 mm. Cu toate acestea, marimile si grosimile pot sa varieze. Aditivii din placa de gips, variatiile de greutate si rezistenta din placile de carton fac ca rigipsul sa aiba in final proprietati variante.
La ce este folosit
Rigipsul este un material care poate reprezenta o solutie usoara la transformari si amenajari in casa. De exemplu, este folosit adesea ca perete fals, despartitor, pentru a imparti un singur spatiu in doua zone. Avantajul consta in faptul ca poate fi demontat usor, largind si deschizand inapoi spatiul initial.O alta intrebuintare des intalnita o reprezinta tavanele false. Atunci cand tavanul din constructia de baza nu este suficient de bine finisat si se doreste modificarea lui, o varianta ieftina de a-l transforma consta in instalarea unei placi de rigips.
In alte cazuri, placile de rigips pot servi ca paravane pentru zone inestetice, precum tevi sau cabluri. Ele pot fi montate pe perete, mascand ceea ce nu se doreste sa fie la vedere si uniformizand spatiul.